Een MBO-opleiding volgen

Met een MBO-opleiding kun je verschillende kanten op, en zijn er mogelijkheden voor iedere tak van de horeca. Je kiest voor een niveau en of je een BOL- of BBL-leerweg wilt volgen.

Verschillende niveaus

Niveau 1 – assistentniveau (1-2 jaar)
Alleen bedoeld voor leerlingen die nog niet in het bezit zijn van een diploma op minimaal VMBO-niveau
.

Niveau 2 - basisniveau (2-3 jaar)
Leerlingen in het bezit van een diploma VMBO, havo of vwo starten op niveau 2. Niveau 2 leidt op tot kok, gastheer/-vrouw of medewerker fastservice.

Niveau 3 - niveau van zelfstandig werken in het gekozen vak (2-4 jaar)
Dit is een vervolgopleiding voor leerlingen die een niveau 2 diploma hebben van dezelfde opleiding. Er is een keuze uit een opleiding tot zelfstandig werkend kok, zelfstandig werkend gastheer/-vrouw, bartender, receptionist(e) of eerste medewerker fastservice. 

Niveau 4 - leidt op tot ondernemer, manager of specialist (3-4 jaar)
Leerlingen keuken kunnen zich specialiseren door te kiezen voor de opleiding Gespecialiseerd kok of Leidinggevend kok. Werk jij liever in de bediening, dan kun je kiezen voor de opleiding Leidinggevende bediening of Cateringbeheerder/manager.

Ook kan er direct gekozen worden voor een opleiding op niveau 4 voor onderstaande richtingen: 

  • Horecaondernemer hotel/restaurant 
  • Horecaondernemer café/bar
  • Horecaondernemer fastservice 
  • Leidinggevende bediening/keuken 
  • Bedrijfsleider fastservice

Als je niveau 4 hebt afgerond en je wilt verder leren, dan kun je doorstromen naar het HBO.

BOL of BBL

Je kunt je MBO-diploma via twee leerwegen halen, namelijk de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) en de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Het diploma van de BOL en BBL-opleiding is gelijk, maar de onderwijsprogrammering verschilt.

Kies je voor een BOL-opleiding, dan volg je dagonderwijs. Hierbij ga je vier dagen naar school en loop je één dag stage. Volg je een BBL-opleiding, dan werk je vier dagen bij een leerbedrijf en ga je één dag naar school.

 

 

Lees verder:
HBO
Stage  

Print   Mail