Fooi

In de horeca is het gebruikelijk dat gasten fooi geven: een extra betaling als beloning voor de kwaliteit van de service. Hoe de fooi wordt verdeeld verschilt per bedrijf. Vaak gaat de fooi naar het bedienend personeel, wordt het over alle werknemers verdeeld of wordt het in één pot verzameld voor een teamuitje. Er is niets wettelijk geregeld voor het verdelen van fooi. Op deze pagina lees je meer over fooien en fooiverdeling!

Jurisprudentie: werkgever mag nooit fooi inhoudenIn de cao horeca is over het onderwerp fooien niets opgenomen. Er bestaan ook geen wettelijke bepalingen. Wel zijn er uitspraken vanuit de Hoge Raad (rechtbank), de zogeheten jurisprudentie, die vaststellen dat de fooien die ontvangen worden door werknemers, ook aan de werknemers toebehoren. De werkgever mag dus nooit fooi inhouden. Stopt jouw werkgever de fooi wel in eigen zak? Dan kan je hem of haar hier op wijzen. Wil je advies hierover? Neem contact op met het Voorlichtings- en Informatiecentrum.

BelastingdienstFooien zijn niet belast in de loonbelasting, omdat ze geen loon vormen, maar worden wel als belastbaar inkomen gezien voor de inkomstenbelasting. Je moet je ontvangen fooi dus wel als inkomen opgeven als je belastingaangifte doet.

Eerlijke verdelingDe voorkeur gaat toch vaak uit naar een eerlijke verdeling over alle werknemers afhankelijk van het aantal uur dat een werknemer heeft gewerkt. Ongeacht of je werkt in de bediening of in de keuken.
De opgehaalde fooi van die maand tel je bij elkaar op en deel je door het totaal aantal gewerkte uren van alle werknemers bij elkaar. Dit is het fooibedrag per uur. Dit verdeel je eerlijk over de werknemers en het aantal uren dat zij hebben gewerkt.

Voorbeeld:
Er zijn 7 werknemers die bij elkaar opgeteld 850 uur hebben gewerkt in deze maand.
€1.000,- fooienpot / 850 uur totaal = €1,18 per gewerkt uur.

Sanne zit in de bediening en heeft deze maand 80 uur gewerkt. Dit betekent dat zij recht heeft op (80 uur x €1,18 fooi per uur) €94,40 fooi.

Verantwoordelijkheid fooienpotHet is aan te raden om 1 à 2 werknemers aan te stellen voor de verantwoordelijkheid en de verdeling van de fooienpot.
Er zijn ook programma’s verkrijgbaar om de fooi eerlijk te verdelen. Fooiverdeler.nl biedt een pakket (vanaf €3,95 per maand) aan waar je heel makkelijk de fooi mee kan verdelen. In het programma kan je alle gegevens invoeren, zoals de hoogte van de fooi, het aantal werknemers en de gewerkte uren. De verdeling wordt dan automatisch voor je berekend.

Een keer per jaar eropuit!


Veel horecabedrijven kiezen ervoor om de fooi in één pot te stoppen, om zo te sparen voor een teamuitje. Zo kan iedereen meegenieten van de opgehaalde fooi. Daarnaast is een uitstapje met je collega’s ook niet verkeerd.

Lees meer
Vergoedingen en inhoudingen
Belasting

Print   Mail